قبل از خرید یک ساعت مچی، بهتر است تفاوت ساعتهای خودکار(اتوماتیک) و باتری دار را بدانیم. مسلما، هر شخصی در خرید ساعت به دنبال رفع نیازها و کارآیی های خاصی است. با این حال، کارکردهای مهم اساسی، مانند نمایش دقیق و درست زمان و کیفیت ساعت، وجود دارد که باید در زمان خرید یک ساعت مچی به آنها دقت کرد. از زمان اختراع ساعت های خودکار و باتری دار، بحث بر سر بهتر بودن هر یک وجود داشته است. با وجود محبوب بودن هر دو نوع ساعت، هر یک مزایا و معایبی دارند که در این مقاله به آنها خواهیم پرداخت.
در این مقاله، موارد زیر را میخوانید :
#۳. ساعتهای باتری دار(کوارتز)
۱. تفاوتها
ساعتهای خودکار یک نوع ساعت مکانیکی هستند که یک فنر اصلی(Hairspring یا Mainspring) دارند که به صورت خودکار و با حرکت شخصی که ساعت را به دست کرده است، حرکت میکند. این حرکت در واقع نیروی محرکه ساعت است و نیاز به باز و بسته شدن دستی را حذف میکند. از طرف دیگر، دارنده این نوع ساعتها باید به صورت روزانه، آن را به دست کند. در غیر اینصورت، نیروی ذخیره شده در آن بین ۳۶ تا ۷۲ ساعت از بین میرود.
ساعتهای باتری دار با هماهنگی با یک کریستال کوارتز که حرکت کوارتزی نامیده میشود، کار میکنند. باتری یک جریان الکتریکی تولید میکند که از کریستال عبور کرده و باعث میشود که کریستال با فرکانس ۳۲هزار لرزش در ثانیه نوسان داشته باشد. این لرزش، نیروی مورد نیاز برای حرکت موتور، چرخ دندهها و عقربهها را فراهم میکند.
یک نکته جالب در ساعتهای اتوماتیک این است که عقربه دوم برای حرکت نیازی به نیروی محرکه ندارد. در ساعتهای باتری دار نیز یک حرکت تیک (Dick movement) ایجاد میشود که هر تیک معادل یک ثانیه است.
۲. ساعت خودکار(اتوماتیک)
در مقایسه با ساعتهای باتری دار، تعمیر و نگهداری این نوع ساعتها ساده تر است. در صورتی که ساعتهای اتوماتیک هر روزه به دست شوند نیازی به کوک شدن (Winding) و یا مراقبتهای ویژهای ندارند. با اینحال، اگر این ساعتها ۳۶ ساعت تا ۷۲ ساعت به دست نشوند و حرکتی نداشته باشند باید کوک شوند. کوک کردن را میتوان به صورت دستی و یا با دستگاههای کوک کردن ساعت انجام داد.
در اغلب مواقع این ساعتها به دلیل اینکه توسط صنعتگران حرفهای و با دقت بسیار زیادی نسبت به ساعتهای باتری دار ساخته شدهاند، توسط ساعت دوستان انتخاب میشوند. کار انجام شده بر روی این ساعتها نیاز به دقت فوق العاده و دانش بسیار بالایی دارد. علاوه بر این، این نوع ساعتها بسیار مورد توجه مجموعه داران میباشد.
در مورد نمایش دقیق و صحیح زمان، این ساعتها تقریبا دقیق هستند، اما میتوانند در هر روز تا ۸ ثانیه عقب بیفتند. این زمان در ساعت های مختلف متفاوت است و به مواردی مانند سن و کیفیت ساعت بستگی دارد. ساعتهای اتوماتیک هر ۵ سال یکبار به روغن کاری و سرویس قطعات نیاز دارند.
بطور سنتی، ساعتهای اتوماتیک به دلیل دارا بودن زیبایی شناختی سنتی، راحتی استفاده، دوام فوق العاده زیاد، نیاز کم به تعمیر و نگهداری و ساختار پیچیده خود بسیار مورد توجه دوستداران ساعتهای مچی میباشند.
۳. ساعتهای باتری دار (کوارتز)
در مقایسه با ساعتهای اتوماتیک، این نوع ساعتها معمولا از نظر قیمت به صرفه تر و از نظر نمایش دقیق و صحیح ساعت کاراتر هستند. در کل، آنها در هر ماه تنها چند ثانیه و یا حدود یه دقیقه در سال عقب میافتند. با این حال، بسته به کیفیت ساعت، آنها در یک سال چند ثانیه عقب یا جلو میروند.
اما هر سه یا پنج سال باید باتری آنها تعویض شود. همچنین، در صورت نشت باتری امکان خراب شدن ساعت به صورت دائمی وجود دارد. بنابراین انتخاب یه باتری با کیفیت بسیار مهم و حیاتی است. علاوه بر این، باتری باید قبل از خالی شدن کامل تعویض شود تا امکان نشت آن به حداقل برسد. توجه داشته باشید که باتریها هر ۱۸ ماه نیاز به شارژ مجدد نیز دارند. برخی ساعتهای باتری دار سلولهای خورشیدی دارند که باتری توسط آنها شارژ میشود و بنابراین نیازی به شارژ مجدد ندارند.
در خاتمه، توجه داشته باشید که این نوع ساعتها به دلیل قیمت مقرون به صرفه، عدم نیاز به کوک شدن و نمایش دقیق و صحیح ساعت مورد توجه بسیاری از خریداران میباشند.
مهم نیست چه ساعتی را انتخاب می کنید، نکته مهم این است که بستن ساعت را فراموش نکنید.